Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Stadse bekerwinnaars in de slag om Piet Fransen-bokaal

In de aanloop naar het eredivisieseizoen 2022-2023 speelt FC Groningen traditiegetrouw ook tegen amateurclubs. Ook dit jaar weer. Maar toch zit er dit keer een wedstrijd tussen met een speciaal tintje en we1 die op 27 juli tegen Velocitas 1897.

Dat heeft alles te maken met het 125-jarig bestaan van Velo, zoals de club veelal in de volksmond wordt genoemd. Dat jubileum leek de groen-witte vereniging een goed idee om FC Groningen uit te nodigen voor een vriendschappelijke wedstrijd tussen de oude (Velocitas) en nieuwe stadse glorie, FC Groningen dus. Ook al omdat beide clubs één succes gemeen hebben, het winnen van de KNVB Beker. Velo deed dat in 1934, toen Feijenoord op het veld van het Utrechtse UVV na verlenging met 3-2 werd verslagen. De evenaring van die prestatie door een Groninger club liet 81 jaar op zich wachten. Toen pakte FC Groningen de Cup in het Rotterdamse Kuip ten koste van PEC Zwolle via een 2-0 triomf. Bijschrift: Piet Fransen (staande derde van links) als semi-prof bij Velocitas. Rechts naast hem zijn vriend Bé Kuiper.

Er dan is er nog iets dat beide clubs gemeen hebben, een clubicoon. Dat was Piet Fransen en zijn naam is inmiddels als een nostalgisch eerbetoon verbonden aan de bokaal die de winnaar van deze bijzondere wedstrijd in haar prijzenkast mag bijzetten. Piet Fransen, die als 78-jarige overleed in het jaar dat FC Groningens haar grootste prijs in haar bestaan won, is voor beide clubs van grote waarde geweest. Hij begon zijn carrière na de oorlog bij Velocitas, waar zijn vader Geert ook actief was. Fransen senior deed zelfs mee in de cupfinale van 1934, samen met onder meer Otto Bonsema (Velo's enige international) en Eppie Meulema. Zij waren de gezichten van Velo's glorietijd, waarin het acht keer noordelijk kampioen werd. In 1930 kwam ook het landskampioenschap binnen bereik, maar op de laatste dag verspeelde Velo in kansrijke positie de landstitel tegen Go Ahead.

Zoon Piet werd na de oorlog lid van de groenwitte club en ontpopte zich in het Stadspark al snel als de beste speler. Als 16-jarige werd al Fransen jr. opgesteld in het eerste elftal. Samen met zijn makker Bé Kuiper debuteerde hij in 1955 met Velo in het betaalde voetbal. In de tweede divisie onderscheidden beiden zich ook en dat leidde in 1956 tot een spraakmakende dubbeltransfer naar het rijkere GVAV, dat toen net naar de eredivisie was gepromoveerd. In het Oosterpark ontwikkelde Fransen zich zelfs tot international. Hij beëindigde zijn fraaie loopbaan als speler van FC Groningen, waar hij vervolgens nog vele jaren actief was als scout. De slag om de Piet Fransen Bokaal krijgt woensdag 27 juli zijn beslag op sportpark De Verbetering in Hoogkerk, waar HFC'15 bereid was als gastheer op te treden toen duidelijk werd dat de FC niet op het kunstgras in het Stadspark wilde voetballen. Er wordt om 18.00 uur afgetrapt. Voor nadere informatie of vragen: John Schokker info@makelaardijschokker.nl 050-5590230

unnamed