Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Stoppen met roken bij FC Groningen.

IMG-20220908-WA0024

Ben je een roker en wil je graag stoppen met roken en je kunt het niet alleen?  Kom dan vrijdagavond a.s. naar het Fluxhoes in het FC Groningen stadion want daar vindt een avond plaats waar je tips en adviezen en coaching kunt krijgen omtrent het stoppen met roken. De toegang is geheel gratis en je kunt je vriend/vriendin of familie meenemen.

Gastvrouw die avond is Rosaline McDonald , de vrouw van oud topvoetballer Rob McDonald ( o.a. FC Groningen, PSV, Sporting Portugal en BV Veendam). Rob zal zelf ook aanwezig zijn om een presentatie te geven en wij spraken zojuist met Rob McDonald over die avond.

Hallo Rob, wat kunnen de mensen die avond verwachten?
Rob: De avond heeft te maken met de actie “ sportief rookvrij” en wij willen die avond een presentatie geven van hoe gemakkelijk het eigenlijk is om van het roken af te komen. Er zijn natuurlijk mensen die zeggen “ik wil niet stoppen met roken” en aan die mensen moet je geen aandacht meer aan besteden want dan weet je dat het een moeilijk verhaal wordt maar als je wil stoppen en ja gaat dat bij ons doen is de kans tien keer groter dat het lukt want wij hebben verschillende manieren van hoe je kunt stoppen. Je krijgt goede coaching, je krijgt zeven keer een telefoontje van hoe het gaat en het kan zelfs via videobellen en als je na die zevende keer gestopt bent zal er een vergoeding voor komen want deze avond kost jezelf niks want je ziektenkostenverzekering betaald het. Normaal moet je zelf een bijdrage betalen maar bij ons niet.

Het is dus in feite dat jullie een traject uitstippelen voor mensen die willen stoppen met roken?
Rob: Dat is het punt ja en dat met het doel van A dat je gezonder wordt en B dat het je veel geld oplevert want een pakkie sigaretten of shag kost gewoon veel geld dus de combinatie is gewoon prima en bespaart je veel geld.

Ik zie het altijd bij de jeugd dat kinderen roken en dat ook veelal door de stoere jongen uit te hangen en anderen doen dan mee en dat moeten we proberen te stoppen en daarom willen wij proberen om bij voetbalclubs de informatie te geven van hoe slecht roken is. Ik zal je een voorbeeld geven, wij hebben de dochter van Wies Koeman, vrouw Martin Koeman, en die zegt wij proberen al zo lang van roken af te komen dus wij zijn heel benieuwd op wat voor manieren jullie ons kunnen helpen om te stoppen. Ze is er vrijdagavond ook bij en dat vinden wij mooi. Wat het ook is, dat de rokers zijn bang om te komen op zo’n avond want die schamen zich of dat de ouders het niet weten en daardoor niet in de problemen willen komen maar daar moeten ze dan even schijt aan hebben en gewoon komen want je krijgt pure informatie en dat is belangrijk.

Vaak hoor je ook zeggen dat niet kunnen stoppen met roken zit tussen je oren?
Rob: Dat klopt ja. Maar wij kunnen ze dus een soort van training cq coaching geven en dat werkt echt. Soms hebben mensen een mindset nodig om te gaan stoppen. Wij hebben ook beelden die we laten zien die avond en dat is zeer interessant. Soms werken visuele dingen beter of dingen die je zelf meemaakt qua roken is een goede boodschap om iemand te helpen om te stoppen.

Vrijdagavond om 19.15 is de inloop in het Fluxhoes?
Rob: Zeg maar 19.00 – 19.15 is de inloop en de avond begint om 19.30 en ik neem aan dat iedereen weet waar het Fluxhoes, vrijwilligershome, is in het stadion.

Heb jij trouwens zelf ooit gerookt Rob?
Rob: Nou dat zal ik je vertellen want het is een mooi verhaal en het is echt waar gebeurt. Ik was 12 jaar en ik was bij een klein feestje bij mij in Hull en ontmoete daar een meisje van 13 jaar en had een aardig voorkomen op die leeftijd en die zijn tegen mij als jij aan mijn borsten wilt komen dan moet je gaan roken. Het klinkt heel gek en stom maar ik dacht van wie niet waagt wie niet wint en ik neem dus een trekje van die sigaret en ik werd direct zo misselijk dat ik niet meer aan die borsten wilde komen want ik wilde alleen maar naar huis, zo ziek was ik. Dat was voor mij een ideale waarschuwing om nooit weer te gaan roken. Op latere leeftijd was ik dus veel met voetballen bezig en wist dat roken niet goed was dus heb ik het nooit meer gedaan.

Soms je hoor je ook zeggen dat rokers zich gediscrimineerd voelen omdat ze nergens meer roken mogen want het is hun leven en hun gezondheid dat ze willen roken, hoe sta jij daarin?
Rob: Dat kan zijn maar de andere kant van het verhaal is dat ze niet rokers vaak last hebben want de rook van rokers. Vroeger mocht je overal binnen roken zoals bij de Jolly Joker bv en in sommige cafe’s zag je niets als je naar binnen kwam want het was blauw van de rook en ook bij mijn opa en oma thuis vroeger. Dat waren ook hele zware rokers en als je daar in huis kwam was het ook blauw van de rook, niet gezond voor iedereen die binnen was.

Wie zijn er vrijdagavond allemaal welkom op de avond?
Rob: Iedereen is welkom op de avond, rokers en niet rokers zijn allemaal welkom. Als je een goede actie wilt maken in deze vind ik dat mensen die niet roken en ze kennen mensen die roken die mensen gewoon meenemen want iedereen is welkom. Ze mogen met een vriend/vriendin of familielid langs komen. Het kost helemaal niets en je krijgt echt hele nuttige informatie.

Gaan jullie bij meer clubs lang of alleen bij FC Groningen?
Rob: Wij hebben gezegd wij beginnen bij FC Groningen omdat die club bij mij in mijn hart zit en daarna wil ik proberen in verschillende regio’s zoals in Brabant bij ook een oude club van mij Willem II zoiets te gaan doen en het kan ook zo zijn dat we bv bij FC Emmen of SC Cambuur want dat zijn ook clubs waar ik ben geweest dat we daar ook heen gaan. Iki hoef niet bij elke avond aanwezig te zijn of geïnterviewd worden want bv, bij FC Emmen zou een Michel van Oostrum een juiste man zijn om een toespraak te geven. Ik noem maar wat maar het draait niet om mij maar om de actie van mijn vrouw. Ik heb vaak tegen haar gezegd “Rosaline het is jou baby” en jij bent hiermee begonnen en ze is er heel goed in en zij is de coach en ze maakt daarin veel mee maar ze blijft rustig en begeleid de mensen op een perfecte en professionele manier en het niveau van de andere coaches is ook heel hoog want we willen alleen goede coaches op dit traject.

Opgeven kan via het volgende email adres: r.mcdonald@medipro.nl of stuur een PB naar de Facebook pagina van Rob McDonald. .

https://womagazine.nl/landelijke-aftrap-sportief-rookvrij-bij-fc-groningen/

IMG-20220908-WA0024