Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Transferperikelen bij FC Groningen, een overzicht.

RTV Noord meldt zojuist dat Slovan Bratislava zich bij FC Groningen heeft gemeld voor Tomáš Suslov. Daarmee kan hij terugkeren naar zijn geboorteland. Of FC Groningen mee wil werken aan een transfer van de talentvolle spaler is niet bekend.

Dat er wat gaat gebeuren bij FC Groningen is bijna wel zeker want er is best wel belangstelling voor spelers van de club. Over een week sluit de transfermarkt in vele landen van Europa maar in sommige lansen, zoals het Oostblok, duurt de window langer.

Algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen was aan het einde van het vorige seizoen duidelijk en zei toen dat er in Groningen geen spelers waren voor een eerste divisie prijs op te halen en wij wilde de selectie zoveel mogelijk intact houden. Op dit moment wil hij nog niet ingaan op de situatie bij FC Groningen en zie tegen RTV Noord 'Zodra de window gesloten is, dan wil ik graag overal antwoord op geven'.

Op dit moment speelt er wel wat rondom spelers van FC Groningen en dat zal nog spannende uren opleveren deze week. Zo zat Tomáš Suslov gisteren tegen Willem II op de bank en mocht ook niet invallen en bleef de hele wedstrijd dus op de bank. Hij staat in de nadrukkelijke belangstelling van Slovan Bratislava maar heeft bij FC Groningen nog een contract tot medio 2026 dus men zal over de brug moeten komen wil men hem halen. Intern wordt er wel al rekening gehouden met een vertrek van de 21 jarige Slowaak.

Afgelopen weekend kwam naar buiten dat het Duitse Eintracht Braunschweig interesse zou hebben in de 24 jarige Florian Krüger. Twee jaar terug kwam de aanvaller over van Arminia Bielefeld en heeft dit seizoen nog geen minuut gemaakt voor FC Groningen en gisteren tegen Willem II zat hij ook niet bij de selectie. Buiten Eintracht Braunschweig zouden ook het Belgische KAS Eupen en het Duitse Fortuna Düsseldorf interesse hebben.

De situatie rondom Johan Hove schiet ook niet op want volgens zijn zaakwaarnemer is een vertrek aanstaande maar dat zegt men al weken. De vorige week tegen Jong FC Utrecht liet trainer Dick Lukkien hem zelfs buiten de selectie omdat hij met zijn hoofd meer bij een transfer zou zijn dan bij de ploeg maar gisteren was de situatie weer compleet anders en stond hij in de basis en was hij één van de betere spelers van FC Groningen. Hij heeft in zijn contract staan dat hij voor 1,5 miljoen euro weg mag maar geen enkele club heeft nog doorgepakt. Zelf heeft hij ook al clubs afgezegd, zoals Viking Stavanger, en nu zou de Engelse degradant Southampton interesse hebben. FC Groningen zou ook open staan voor een vertrek van Daleho Irandust want hij heeft de hoge verwachtingen die men van hem had niet kunnen waarmaken. Vele blessures speelden hem ook parten en hij zelf eens aan dat het vooral kwam doordat de intensiteit van de trainingen in Nederland veel hoger ligt dan in Zweden en daar had hij veel moeite mee. De 25 jarige creatieve middenvelder kwam in 2021 bij FC Groningen en speelde veertig keer voor de club en maakte daarin slechts twee doelpunten. Hij staat nog tot 1 juli 2026 onder contract in Groningen maar mag dus weg.  

Laros Duarte heeft in een vroeger stadium al aangegeven dat hij een vertrek bij FC Groningen wel ziet zitten maar FC Groningen heeft nog altijd vertrouwen in de 26 jarige middenvelder die in 2021 overkwam van Sparta Rotterdam. Mochten er geen clubs komen die hem willen halen dan blijft hij gewoon in Groningen.

Eerder liet Wouter Gudde al weten dat FC Groningen ook bereid is om mee te werken aan een vertrek van Ragnar Oratmangoen en Joey Pelupessy. De 25 jarige geboren Ossenaar Ragnar Oratmangoen kwam begin vorig seizoen van GA Eagles bij FC Groningen en een vaste basisplaats heeft niet kunnen afdwingen. De inmiddels 30 jarige in Nijverdal geboren Joey Pelupessy kwam ook in 2022 bij FC Groningen en werd direct gebombardeerd tot aanvoerder. Nu is de situatie van hem ook veranderd en mag ook vertrekken.

De 21 jarige Belg Emmanuel Matuta kwam in de winterstop van 2021-2022 van Jong PSV naar FC Groningen en heeft de verwachting ook niet kunnen waarmaken en mag ook vertrekken. Voor jeugdspelers Joël van Kaam en Kian Slot is er ook geen plaats meer bij FC Groningen en spelen inmiddels in de o21 van de club.
Joël van Kaam kwam in 2013 vanaf de jeugd van vv Appingedam naar FC Groningen en geeft nog een contract tot 1 juli 2024.

Kian Slor kwam vanaf de jeugd van vv Hoogezand naar FC Groningen en staat nog tot medio 2025 onder contract bij FC Groningen.