Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Uitgebreid gesprek met Alfons Arts o.a. over evaluatie eerste seizoenshelft

Zojuist spraken wij met Alfons Arts over de turbulente week bij FC Groningen de afgelopen week en we evalueerden de eerste seizoenshelft met hem. 

Even wennen zeker dat je nu al vakantie hebt?
Alfons: Ja dat is zeker wennen want normaal gesproken moet je nog een aantal weken door en dat je met de feestdagen een week of 2 vrij hebt en dan een korte voorbereiding naar de competitie en nu door het WK is dat heel anders. We hebben nu twee weken vrij en dan zes weken voorbereiding naar de eerste competitiewedstrijd en dat zal voor iedereen een andere invulling zijn.

Ik neem toch aan dat jullie met de kerst gewoon thuis zijn?
Alfons: Op 1 december starten wij weer op en dan hebben we een hele periode dat we trainen en tussendoor gaan we nog op trainingskamp en dan met de kerst zijn we drie dagen vrij en 31 december en 1 januari hebben we ook vrij en een week later speel je de eerste competitiewedstrijd. ( 8 januari, Excelsior uit)

Hoe lang ben jij nu werkzaam bij FC Groningen en bij het eerste elftal?
Alfons: Dit is mijn achtste jaar bij FC Groningen en drie jaar assistent bij Danny Buijs geweest en nu dus het vierde jaar als assistent.

Hoe lang werk jij als trainer of als assistent in het betaald voetbal?
Alfons: Op mijn 38ste ben ik gestopt bij FC Emmen als voetballer en ben nu een aantal jaartjes verder en dat is 19 jaar.

Heb jij ooit zo’n turbulente eerste maanden van een seizoen meegemaakt als nu?
Alfons: Overal waar ik gewerkt heb is er wel iets geweest, ik weet dat er een fase bij FC Emmen is geweest waar Jan van Dijk trainer was dat het heel roerig en onrustig was en er is een periode bij SC Cambuur geweest met het vertrek van Jurrie Koolhof waar het ook heel onrustig is geweest en dat zijn dingen die je als speler en als trainer altijd wel hebt meegemaakt als de resultaten tegenvallen en vooral rondom de club was het heel onrustig met artikelen die in de pers verschenen en dat heeft altijd zijn weerslag op waar het allemaal moet gebeuren en dat is op het veld.

Even terugkijken nog naar de wedstrijd tegen Fortuna Sittard, jullie hadden de eerste helft onder controle maar het verdedigende spel van hun hadden jullie problemen mee toch?
Alfons: Wij hadden de laatste vier, vijf wedstrijden van hun teruggekeken en daar concludeerden wij steeds hetzelfde dat het een negatieve en defensieve ingestelde ploeg was, ook in hun thuiswedstrijden, en hun momenten afwachten door fouten van hun tegenstander en was het voor ons zaak om heel geduldig te zijn. Het is ook gebleken in de eerste seizoenshelft dat wij onze meeste problemen hadden als we aan de bal waren want we waren slordig in balbezit wat ons in een paar wedstrijden punten heeft gekost. Vooral het naar voren voetballen en het creëren van kansen dat moest ook vele malen beter. We hebben in aanloop naar de wedstrijd ruimschoots aandacht besteed om zorgvuldig en langdurig in balbezit te blijven en het liefst in een hoog tempo en bij balverplaatsing om ergens ruimtes te krijgen. Dat is in de eerste helft een aantal keren gelukt met crosspasses van Neraysho Kasanwirjo en zo hadden wij het voor ogen en dat kon je zien bij de eerste goal, de crosspass, goede aanname een voorzet en scoren. Dan weet je in de rust ook dat je als team zijnde bij elkaar moet blijven want zij zullen wat meer uit hun schulp moeten kruipen met deze stand maar dat wij daar niet op moesten wachten maar vol voor die tweede goal moesten gaan. Tot de gelijkmaker heb je het gevoel, zonder dat je zelf veel creëert en verdedigend ook niks weggeeft en de wedstrijd onder controle houd en dat het wachten is op de tweede goal van ons maar in tegenstelling tot dat valt hij heel ongelukkig bij ons door dramatisch verdedigen van onze kant en dan voel je gewoon dat er weer iets van angst in de ploeg kruipt en daardoor de grip op de wedstrijd verliest. Dat is dan ook bij hun tweede goal te zien en toch sta je dan op en weet je in blessuretijd de 2-2 nog te maken en die moet je dan over de streep trekken maar dan verlies je de wedstrijd vanuit een standaardsituatie waar het je eigen man volgen en verantwoordelijkheid nemen is en dat gebeurt niet en ga je weer de bietenbrug op.

Neraysho Kasanwirjo strooide echt met crosspasses in de wedstrijd en ze kwamen allemaal aan.
Alfons: Daar zijn wij ook volledig mee bezig geweest, zorgen dat je in een hoog tempo mensen vrij speelt en dan proberen in te dribbelen en dan de bal en het spel te verleggen naar de andere kant en dan weet je dat je één op één komt met mensen dat je dan de meeste kans hebt om van daaruit tot kansen te komen en dit was een school voorbeeld van waar we de afgelopen week heel veel op getraind hadden en dan komt het er in de wedstrijd uit en dan is het heel vervelend dat je de wedstrijd nog weggeeft en met een behoorlijke kater de winterstop ingaat.

Je zegt dat er veel persoonlijke fouten worden gemaakt bij tegengoals, waar heeft dat mee te maken?
Alfons: Laat ik vooropstellen dat niemand het expres doet maar in de eerste maanden is wel duidelijk geweest dat wij heel veel punten verspelen door persoonlijke fouten en dat begon al bij de eerste wedstrijd tegen Volendam. Dat kost ons steeds de controle over de wedstrijd en of dat nu concentratie is of kwaliteit of vertrouwen zeg het maar. Je bent maar één ding te doen en dat is bij elkaar blijven en die fouten tot het minimum bepreken. Het zijn ook steeds andere jongens waar het bij gebeurt en daar wordt het onrustig van en je kunt niet precies een vinger leggen op waar het aan ligt.

Dan kom je maandag op de club en voltrekt zich een rare dag denk ik met het ontslag van de hoofdtrainer en spelers die te laat zijn, wat voor dag was het?
Alfons: We hebben het er wel eens vaker over gehad dat de dag na een nederlaag als je op de club komt de stemming bedrukt is en dat was maandag niet anders en er stond voor maandag nog een nabespreking en een training en een evaluatie op het programma. Als staf zaten we dan bij elkaar en dan wordt Frank geroepen door de directie en ze hebben een 15 tot 20 minuten gesproken en daar werd de mededeling gedaan dat ze per direct afscheid van elkaar zouden nemen en dan komt Frank naar beneden en legt de situatie uit en daarna wordt de spelersgroep ingelicht en dan is het de draad oppakken zoals het op de planning stond en dan gaat er een groep naar buiten en een groep blijft binnen en daarna hadden we een gezamenlijke lunch maar het bedrukte de sfeer wel heel erg.


Wat voor gevoel hebben jij en Dennis van der Ree dan als je hoort dat jullie “baas” ontslag heeft gekregen?
Alfons: Een heel vervelend gevoel want je neemt met elkaar de verantwoordelijkheid en ik heb zelf ook in de situatie gezeten dat je als hoofdtrainer de eindverantwoordelijkheid bent en in juni zijn we met elkaar ergens in gestapt en we moeten met zijn alleen dus zowel wij als staf als de spelersgroep de verantwoordelijkheid nemen en voelen van wat er nu gebeurt is en daar zijn we allemaal debet aan geweest en het zou heel zuur zijn om alles op Frank af te schuiven en dat is ook pertinent niet het geval. Je zit daar eigenlijk met een verslagen gevoel omdat je zelf ook mede verantwoordelijk bent van wat er de afgelopen maandag hebt besloten.

Nu even terug kijken of op het seizoen wat begon met een domper na de 2-2 tegen FC Volendam waar je met 2-0 voorstaat en toch de wedstrijd weggeeft.
Alfons: Klopt en dat is een beetje het verhaal van de eerste seizoenshelft want als je de wedstrijd naar voren haalt dan denk ik dat we de eerste 30,35 minuten prima hebben gespeeld en op een verdiende 2-0 voorspong kwamen en met kansen op meer en zij hebben ook een grote mogelijkheid gehad en uit een onachtzaam moment op het middenveld met een verkeerde aanname van Cyriel wordt er een counter geplaatst en maken ze de 2-1. In het begin van de tweede helft het je het gevoel dat je de wedstrijd nog onder controle hebt en vanuit een VAR moment valt de 2-2 uit een standaardsituatie en dan hobbel je naar het einde van de wedstrijd en mag je blij zijn dat je nog een punt overhoudt.

Dan Ajax uit en daar calculeer je een nederlaag in maar 6-1 was veel te hoog en dan twee goede resultaten achter elkaar, winst op GA Eagles en een gelijkspel uit bij NEC.
Alfons: GA Eagles was een beetje het verhaal Volendam met een eerste half uur die erg goed was en 1-0 voor komen en een tweede helft die stukken minder was en waarin beide nog een mogelijkheid of twee krijgen en gelukkig blijft het bij 1-0 wat een prima resultaat was voor ons en dan ga je naar NEC toe waar wij 88 minuten prima gespeeld hebben en daar stond een team op het veld dat voor iedere millimeter grond vocht. In de fase van de 75ste tot de 88ste minuut heb je de mogelijkheid gehad om de wedstrijd op slot te gooien en dan wederom een onachtzaamheid en een crosspass die er niet uit gehaald wordt en door de rechterkant van onze verdediging laten we een mannetje lopen en die schiet de 1-1 binnen.

Dan win je uit bij SC Cambuur en dan volgen vier nederlagen op rij, dan wordt de druk wel hoog toch?
Alfons: Absoluut wordt de druk dan hoger en dan vooral de manier waarop. Je hebt Vitesse thuis waarin je niks hebt laten zien met elkaar en veel moeite had met de manier waarop Vitesse speelde en geen druk op de bal gekregen en aan de bal weinig tot niets gecreëerd en dat was voor ons een hele grote teleurstelling en dan sluipt er de weken daarna iets in de ploeg van angst en bang zijn om te verliezen en op het moment dat je dat uitstraalt dan ga je meestal ook de bietenbrug op en die weken daarna waren hele zure weken voor ons. Dan weet je dat je op een doordeweekse dag voor de beker naar Dordrecht moet en daar moet je dan alles aan doen om die wedstrijd tot een goed einde te brengen. Ik ben heel blij dat we daar veel van ons af konden spelen in een wedstrijd waar zij nog een mogelijk krijgen op 0-0 maar de hele wedstrijd verder onder controle had en veel kansen hebt gecreëerd en dan zeer verdiend met 0-3 wint. Dat was op dat moment wel even een boost die iedereen even nodig had.

Dan komt het hoogtepunt tot nu toe de 4-2 winst op PSV.
Alfons: Ja dat klopt. Als je tegen een topploeg speelt moet je één ding doen en dat is zorgen dat je er een echte wedstrijd van maakt en dat je strijd levert en dat de 25.000 mensen in het stadion achter de ploeg staat en blijft staan. Dan heb je links en rechts een beetje geluk nodig en dat hadden wij in de eerste fase van de wedstrijd en dat Jan de Boer een paar prima reddingen heeft. Het leek toen wel dat bij PSV  sommige spelers de schoenen verkeerd om aan hadden in het afwerken dat wij in een fase waarin wij goed in de wedstrijd kwamen en in een kort tijdbestek drie goals maken. Dan weet je dat nadat ze vlak voor rust de3-1 maken dat het overleven wordt maar je moet er wel voor zorgen dat zij ook veel energie aan jou blijven verspelen door ook achter ons aan te blijven lopen. Beide ploegen krijgen dan nog mogelijkheden en dat is het fantastisch om te zien hoe wij die wedstrijd tot een goed einde brengen en dat was, wat jij terecht zegt, voor ons het hoogtepunt van de eerste seizoenshelft.

Dan bij FC Emmen pak je een punt, misschien wel teveel en dan Utrecht speel je een uur prima maar verliest toch en afgelopen zondag weer een nederlaag.
Alfons: Bij Emmen had ik het gevoel dat beide ploegen angstig waren en bang waren om te verliezen en dat het een echte 0-0 wedstrijd was. Natuurlijk krijgen hun een aantal mogelijkheden maar de grootste kans hebben wij gehad met Cyriel en iedereen kan roepen wat ze willen maar ik vond het gewoon een terechte 0-0 uitslag. Dan FC Utrecht is net als wat je zegt je speelt tot de 1-1 een prima wedstrijd en dan mag iedereen zeggen dat als de tegenstander iets anders gaat doen dat wij het niet meer weten. Utrecht veranderde iets in hun systeem en dat wisten wij want dat hadden ze al meerdere keren gedaan dus we wisten wat ons te wachten stond. Daarin gingen wij mee en Utrecht kreeg daardoor wat meer grip op de wedstrijd zonder dat ze veel kansen kregen. Ook in die wedstrijd zie je weer hoe wij op kinderachtige wijze door persoonlijke fouten de goals weggeven en dan verlies je ook weer die wedstrijd en dat is een algeheel iets wat je terug hebt gezien in de eerste seizoenshelft. We hebben teveel wedstrijden verloren door persoonlijke fouten. Na de 1-1 in Utrecht zie je dat er dan iets knakt in de ploeg en dan staat er een ploeg op het veld die zonder zelfvertrouwen speelt.

Veel fans vragen zich af waarom zijn er zoveel wisselingen in de basis geweest?
Alfons: Je kijkt altijd wat je beschikbaar hebt voor een wedstrijd en je maakt een plan en vanuit dat plan ga je kijken welke spelers dat het beste kunnen invullen. Wij kijken altijd hoe wij dominant kunnen zijn en hoe de wedstrijd kunnen gaan winnen en daar horen in sommige wedstrijden andere type spelers bij. Er is in de eerste seizoenshelft wel het één en ander gebeurt en dan ben je nog in de eerste weken nog heel erg zoekende naar een samenstelling want je speelt het liefst iedere week met dezelfde basis waar vastigheden in zitten maar door blessures en schorsingen en door spelers die niet altijd in hun beste vorm waren probeer je toch op zoek te gaan om een zo sterk mogelijk team op te stellen. Dat moet normaal gesproken in onze manier van werken en spelen geen probleem zijn maar op het moment dat je heel erg zoekend bent en heel erg broos bent dan wordt het wat anders.

Waar ben je het minste tevreden over tot nu toe in dit seizoen?
Alfons: Het meest teleurstellende is de vele persoonlijke fouten die we gemaakt hebben en dat wij in wedstrijden zelf ook te wisselend zijn in ons niveau. Volendam en GA Eagles het eerste half uur goed en dan zakken we helemaal weg, NEC 88 minuten prima, FC Utrecht 75 minuten prima en Fortuna tot de 1-1 prima en dat is wisselend en als we dan wegzakken kan het ook door de ondergrens gaan. Dat je in een wedstrijd een mindere fase hebt is niet erg maar dan moet je op een bepaald niveau blijven en zeggen tot hier en niet verder.

Er moet een nieuwe trainer komen nu en er worden al namen genoemd van Dick Lukkien. Fred Grim en Joop Gall bv. maar overlegt de directie ook met jullie over een nieuwe trainer?
Alfons: We hebben de afgelopen maandag nog met de staf en directie samen gezeten en ook terug gekeken waar we tegenaan zijn gelopen en dat is een prima gesprek geweest en daar worden een aantal dingen gezegd en de directie is daarmee aan de slag en hoe dat een vervolg krijgt dat zal moeten blijken.

Ook zullen er nieuwe spelers gehaald worden, wat type speler of spelers zou jij er graag bij hebben en wat hebben jullie nodig?
Alfons: Wat wij geavaleerd hebben is dat de balans in het team niet altijd even goed is geweest en dat heeft niks te maken met de kwaliteit van de spelers want we hebben een selectie die kwalitatief prima is maar in sommige wedstrijden mis je toch wat ervaring en leiderschap. Er zal ons heel veel aan gelegen zijn om één of twee van dat soort spelers in je team te krijgen maar alle trainers in het betaalde voetbal zijn daarna op zoek en zelfs bij Ajax, PSV en Feyenoord missen ze dat soort type speler dus het zal niet makkelijk worden. We hebben kwaliteit genoeg maar iedereen zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen van wat er nu is gebeurt en jongens die daar niet in mee kunnen is dan geen plek voor.

De laatste jaren gingen jullie altijd in de winterperiode naar Duitsland op trainingskamp maar nu weer naar Spanje, waarom?
Alfons: Dat was een wens van Frank Wormuth want die wilde graag onder goede omstandigheden een dikke week ergens naar toe om samen te zijn en veel te kunnen trainen en veel te kunnen praten zowel individueel en als groep om tot betere resultaten te komen en een betere samenstelling in onze manier van spelen. Dat trainingskamp gaat nu gewoon door want die staat al geboekt.

Zijn er al oefenwedstrijd bekent die jullie daar gaan spelen?
Alfons: Nee die zijn nog niet bekend en daar is de club nog heel hard mee bezig. Er zijn diverse clubs waarvan wij weten dat die in de regio ook op trainingskamp zijn en daar hebben we contact mee. Wij willen daar graag twee wedstrijden spelen.

Dan wachten dat maar af en in tussentijd wensen je alvast prettige kerstdagen want het duurt even voordat we elkaar weer spreken ja.
Alfons: Die kunnen we elkaar altijd nog wensen want dan zijn wij alweer aan het trainen.

Dat klopt maar geen wedstrijden ja?
Alfons: Als het goed is spelen we tussendoor nog een aantal oefenwedstrijden hier in Nederland dus dan zien we elkaar vast nog wel.