Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Verandering nodig volgens programmamakers Eredivisie: 'Zitten aan ons plafond'

De programmamakers van de Eredivisie ondervinden steeds meer problemen doordat er heel veel voetbalwedstrijden ingepland worden. Onder andere de uitbreiding van de Champions League en de Europa League zijn boosdoeners.

Woensdag wordt het totale programma van de Eredivisie bekend gemaakt. Dinsdag werden de eerste speelronde-wedstrijden al naar buiten gebracht. Het programma maken kostte veel moeite, vertelt Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB, tegen het Algemeen Dagblad. "Achttien uur hebben achttien computerservers moeten draaien om een speelschema van de Eredivisie te produceren. En wat er toen uitkwam, was nóg niet goed. Wat dat betreft zitten we ook technologisch aan ons plafond."

De KNVB heeft een aantal opvallende keuzes gemaakt. De 33ste speelronde van de Eredivisie wordt op een woensdag gespeeld. Dan kan er zomaar een club kampioen kunnen worden. Daarnaast vallen de halve finales van de KNVB-beker in het weekend. Clubs spelen volgend seizoen meer wedstrijden in de twee belangrijkste Europese competities en hierdoor heeft de Nederlandse voetbalbond in plaats van zes, slechts twee vrije midweekse momenten over. Stel dat er wedstrijden worden gestaakt of afgelast, dan komt de KNVB al snel in de problemen.

Bluyssen vindt dat er iets verandert moet worden. Bijvoorbeeld de competitie eerder laten beginnen of de winterstop inkorten. Iets wat in Engeland al is gebeurd. "Anders kunnen we de voortgang van de competitie niet meer garanderen, met gewenste rustperiodes en zo min mogelijk doordeweekse wedstrijden. Voetballen met kerst? Ik zeg niet dat het moet, maar we moeten het wel over sommige heilige huisjes gaan hebben." De KNVB heeft al een maatregel genomen. Gestaakte wedstrijden moeten komend seizoen binnen twee weken worden afgerond.