Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Voorbeschouwing op NEC - FC Groningen met Alfons Arts.

Vanavond speelt FC Groningen dus de uitwedstrijd in stadion De Goffert in Nijmegen en zojuist spraken wij met Alfons Arts over die wedstrijd en dat is hier te lezen.

Goedemorgen Alfons, heb je een nieuwe functie erbij bij de FC?
Alfons: Dat kun je wel zeggen ja want ik ben de enige in de trainerstaf die ook een scheidsrechter diploma heeft en zo heb ik een andere kant van mezelf ook laten zien afgelopen maandag. Het ging er in die wedstrijd afgelopen maandag erom dat ik die jongens niet in de weg loop en af en toe wat aanwijzingen kan geven en de jongens zoveel mogelijk lekker laten spelen waar het kan en als het echt niet kan dat je den op je fluitje blaast. Volgens mij is dat lekker gegaan en het belangrijkste is dat de jongens 90 minuten aan de arbeid zijn geweest en dat was ook de hoofdmoot van deze onderlinge wedstrijd.

Nog even terugkijken op de wedstrijd tegen GA Eagles, drie punten maar daar heb je het ook mee gezegd of niet?
Alfons: Ja maar ik vond dat we de eerste 30,35 minuten net als tegen Volendam prima speelden en je maakt een vroege goal en dat moet je als team zijnde ook goed doen alleen daarna verzuim je eigenlijk om de mogelijkheden die je krijgt te benutten en dat is toch een aandachtspunt. Je merkt dan ook als je lang op die 1-0 blijft staan en dat je niet de tweede kan maken dan sluimert er iets in de ploeg en of dat vertrouwen is of gemakzucht weet ik niet. GA Eagles komt dan wat meer in de wedstrijd en hebben wat meer balbezit zonder dat we zelf dreigend kunnen worden en dan is het in de ploeg hinken om twee gedachten en dat kan en mag niet want wij moeten gewoon ons spelletje blijven spelen en op zoek gaan naar die tweede goal.

Hoe kunnen jullie dit veranderen als trainers?
Alfons: Wij lieten in de wedstrijd tegen Volendam en GA Eagles in het eerste half uur dat wij een bepaald niveau kunnen halen en het is aan ons om dat nu 90+ minuten vol te houden en dat is het belangrijkste en je kun niet zeggen dat de mensen op de tribunes ons niet helpen en niet ondersteunen want dat was echt ongelofelijk hoe dat stadion tekeer ging en hoe de mensen achter de ploeg zijn blijven staan en dan merkt je wel dat het de jongens heel erg goed doet al heb je ene hele matige wedstrijd hebt gespeeld.

Waarom speelt Neraysho Kasanwirjo rechtsback terwijl hij dat niet is en Liam van Gelderen is gekocht als rechtsback maar speelt niet, kun je dat uitleggen?
Alfons: Toen deze nieuwe trainer kwam hebben we uitvoerig met de spelers gesproken en ook hij alleen met de spelers waarbij we het afgelopen seizoen ook hebben geëvalueerd  en ook daarbij hebben de jongens hun posities hebben aangegeven en Kasanwirjo is op meerdere posities inzetbaar en de trainer heeft er met hem over gesproken van hoe hij het vind om als rechtsback te gaan spelen want dat heeft hij als een goed ingevuld. Wel met de wetenschap dat hij opbouwend van waarde is voor het team en daarom lieten we hem vaak centraal spelen maar verdedigend liet nog wel eens een steekje vallen en daar heeft Wormuth uitvoerig met hem over gehad en met de vraag of hij het zag zitten om als rechtsback te spelen omdat hij op die positie ook belangrijk kan zijn voor het team en daar heeft hij voor gekozen. We spreken hem natuurlijk wekelijks en evalueren wekelijks en hij vindt zelf dat er verbetering inzit en dat hij die positie ook kan bespelen. Aan Liam van Gelderen merk je dat hij nog heel erg in het Ajax voetbal zit want die spelen heel erg met de backs aan de binnenkant en dat willen wij niet. Hij denkt ook nog heel veel in balbezit en dat is logisch want als Ajax 10 wedstrijden speelt zijn ze daarvan 9 de betere en hebben heel veel balbezit en hoeft hij verdedigend niet zoveel na te denken en dat is nu heel anders. Hij maakt daar wel stapjes in maar moet daar nog aan wennen dat het bij ons anders is maar het gaat alleen wat langzamer dat we gehoopt en gedacht hadden en we moeten deze jongen rustig de tijd geven om te wennen aan onze manier van trainen en spelen. Voor Nordin Musampa geld dat hetzelfde alleen hij is in de tweede week geblesseerd geraakt en die begint nu pas eigenlijk aan zijn voorbereiding en het zal voor hem nog een aantal weken duren voordat hij wedstrijdfit zal zijn en gewent zal zijn aan onze manier van trainen en spelen.

Vanavond uit naar NEC, wat is dat voor een ploeg?
Alfons: Een goed voetballende ploeg en ze hebben met Schone iemand die het vorig seizoen heel nadrukkelijk aanwezig was en nu hebben ze Tannane erbij gehaald en als die in goede doen is dan is hij absoluut bepalend voor dit team en aan de rechterkant hebben ze een Tavsan lopen. Een heel groot talent die weer een jaar verder is en de afgelopen wedstrijden heeft laten zien waarom een aantal buitenlandse clubs geïnteresseerd zijn in hem. Het is een ploeg die goed voetbal kan spelen als ze daar de ruimtes voor krijgen maar het is ook een ploeg die goed op resultaat kan spelen en dat hebben ze het vorige seizoen uitmuntend gedaan.

Hoe kunnen jullie die Tannane het beste neutraliseren want mandekking zal niet werken?
Alfons: Iedereen weet wat voor een speler Tannane is en hij stopt heel veel energie in het hebben van balbezit maar verdedigend laat hij wel eens een mannetje lopen en dan gaat hij positie innemen in het veld dat als NEC dan balbezit krijgt om direct vrij te zijn en dan snel te schakelen naar aanvallen. Het is vooral aan ons om te zorgen dat wij onze rest verdediging als we zelf aan het voetballen zijn opmorde hebben zodat hij niet vrij gespeeld kan worden en wordt hij wel aangespeeld dat hij direct onder druk gezet kan worden zodat hij niet direct naar voren kan spelen. Dat zal voor ons heel belangrijk zijn en we moeten niet te snel en te veel balverlies lijden, zoals de laatste wedstrijden, waardoor we het onszelf moeilijker gaan maken. Met deze temperaturen weet je dat het heel vervelend is om achter een bal aan te lopen dus het is voor ons de zaak om daar veel vaster in te worden en hun vieze meters laten maken zonder dat ze aan de bal komen.  

Jullie hebben vast hun vorige wedstrijd terug gekeken wat viel je op aan de ploeg?
Alfons: Dat ze ook wel kwetsbaarheden hebben maar als ze de ruimte krijgen om te voetballen en dan met name de bepalende mensen, Schöne en Tannane en Tavsan, dan kunnen ze een heel hoog niveau halen en dan speelt de rest van het team in dienst van die drie spelers en dat doen ze prima. Zoals ik de wedstrijd heb gezien is dat ze het ook moeilijk kunnen hebben maar als toen op een 2-1 voorsprong kwamen die wedstrijd ook heel gemakkelijk en verdient winnen.

Hebben jullie iedereen fit in de selectie?
Alfons: Behalve Musampa is iedereen fit en heeft de hele week op het veld getraind dus we hebben keuze uit 22 fitte spelers. De keuze is reuze en het is mooi dat iedereen fit is en dat is goed en het betekend dat er goed gewerkt wordt. Nu is het zaak om dat in wedstrijden 90 minuten te laten zien.

Ik wil er even één speler uithalen, Radinio Balker. Die doet het boven verwachting en verbaasd jullie denk ik?
Alfons: Ja, als je mij in het begin van het seizoen had gezegd dat Radinio Balker vanaf seconde één gaat spelen dan had ik waarschijnlijk naar de apotheek gegaan en een paar pilletjes voor je gehaald. Die jongen is een jaar weg geweest met een zware blessure en als je ziet hoe hij dingen oppakt dan kun je alleen maar heel positief verrast zijn over hoe hij het invult om vanaf seconde één te spelen en het is nu zaak voor hemzelf om fit te blijven en daar spelen wij ook een belangrijke rol in en het is voor ons absoluut een meerwaarde op dit moment maar het is erg belangrijk dat we goed op hem letten en dat hij de belasting aan kan en dat we hem daarin niet over de kop jagen.

Moet hij nog afgeremd worden soms?
Alfons: Afremmen is een groot woord want die jongen wil ontzettend graag en wij moeten er voor zorgen dat hij in vermoeidheid geen zware trainingen moet ondergaan want dan roepen we de problemen over onszelf af.

Verwachten jullie nog dat er spelers weg gaan voor 1 september?
Alfons: Ja dat weet je niet want dan kon je het vorig jaar zien dat je dacht de selectie op orde te hebben en vlak voor het einde van de transferwindow dat er nog spelers weg gaan en nu ligt het allemaal dicht bij elkaar en heel open dus wat dat betreft kan er nog van alles gebeuren.

Hoe laat vertrekken jullie straks?
Alfons: Wij vertrekken om twee uur richting Nijmegen en dan naar een hotel voor een sportmaaltijd en dan kunnen de jongens nog even rusten en dan aan de bak.  

Hoe lekker is dat om op vrijdagavond te spelen?
Alfons: Dat is prima al begrijp ik dat het voor het publiek niet altijd leuk is en dan vooral voor de uitsupporters want die zitten vaak met hun werk en zo maar gelukkig zitten veel mensen nu nog in de vakantietijd en voor ons als spelers en trainers is het heerlijk maar ik begrijp ook dat als mensen graag een uitwedstrijd willen bezoeken dat het door werk of school soms lastig is. Maar het zij zo en vanavond hebben we het voordeel dat het uitvak weer bomvol zit en dat doet de spelers en iedereen binnen de club erg goed. Voor ons als spelers en staf is het heerlijk.

De uitsupporters bij FC Groningen zijn gewoon prima toch?
Alfons: Het is echt onbeschrijfelijk en we hebben het er vaker over gehad en vooral in de corona tijd hoe de supporters van de club ons hebben gesteund daar zijn geen woorden voor en het is absoluut een groot compliment ook aan de club die de betrokkenheid van de supporters steeds groter maakt en zeer zeker ook de mensen zelf die in goede en minder goede tijden steeds achter de ploeg zijn blijven staan dat heeft ons ontzettend goed gedaan en dat heeft ons een boost gegeven en daarom moeten we het blijven benoemen want het was heel gemakkelijk geweest om afgelopen zondag ondanks dat jet met 1-0 wint om ons met een fluitconcert van het veld te laten gaan. Als je ziet hoe de mensen reageren en ageren op de ploeg dan is dat een groot compliment.

Heel veel succes vanavond in Nijmegen.
Alfons: Dank je.