Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Wouter Gudde verklaart verdampen transfergeld in Nederland

Wouter Gudde ziet dat er een verkeerd bestaat over transfersommen. De algemeen directeur van FC Groningen legt uit dat clubs vaak veel minder overhouden dan de bedragen die worden genoemd.

De FIFA meldde onlangs dat Nederlandse clubs in de periode 2010-2020 een winst boekten van 1,1 miljard euro op de transfermarkt. VI vroeg de cijfers op bij de 32 profclubs en kwam erachter dat het positief resultaat 'slechts' 519 miljoen euro bedroeg. Gudde is niet verrast. "Er blijft beduidend minder over dan de buitenwereld denkt."

Zo sloot Groningen in het vorige decennium mooie deals voor Ritsu Doan, Tim Matavz, Filip Kostic en Dusan Tadic. Volgens Transfermarkt goed voor een winst van veertig miljoen, maar in werkelijkheid hield de Trots van het Noorden veertien miljoen over. "Solidariteitsvergoeding, makelaar, speler, investeringsfonds…", somt Gudde op waar het geld blijft.

De Groningen-directeur kijkt vooral kritisch naar de rol van zaakwaarnemers. "Enerzijds is het een voordeel als ze recht hebben op een percentage van de transfersom, want dan zijn ze gemotiveerd om een zo hoog mogelijke prijs te regelen", stelt hij. Anderzijds wordt 'het spel helemaal uitgespeeld door de makelaar'. "Die komt met één club. Het is vaak moeilijk erachter te komen waarom het dan per se die ene club moet worden, maar gebleken is inmiddels wel dat de zaakwaarnemer niet zelden van twee walletjes eet door zowel van de verkopende als de kopende partij een vergoeding te ontvangen."

Al met al loopt de rekening flink op. "Supporters vragen dan: Waarom herinvesteer je die vijf miljoen niet? Simpel: omdat van die vijf miljoen maar twee of drie miljoen overblijft", aldus Gudde, die ook stelt dat het niet makkelijk is om spelers dan maar te behouden. Daar is in het geval van de topspelers simpelweg geen geld voor. "Ajax is misschien wel de enige in Nederland die dat perfect voor elkaar heeft. Maar zelfs daar zie je dat Noussair Mazraoui waarschijnlijk niet houdbaar is."