Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Zaakwaarnemer van Ludovit Reis voelt zich tekort gedaan door FC Groningen.

Tot vele verassing verkocht in 2019 FC Groningen middenvelder Ludovit Reis aan FC Barcelona. Voor 3,25 miljoen euro kocht de Spaande topclub Reis en deze opmerkelijke transfer heeft tot een stevige juridische strijd geleverd met zaakwaarnemer Alexander Bursac.

In het seizoen 2017/2018 brak Ludovit Reis door bij FC Groningen en een jaar later wilde FC Barcelona hem al halen. Toenmalig algemeen directeur Hans Nijland kreeg te horen van Bursac dat de Spaanse topclub Reis wilde halen. "Ik dacht dat ik in Bananasplit zat" zei Nijland tegen VI. VI zocht uit hoe het allemaal gegaan is want Reis werd op dat moment begeleid door oud FC Groningen speler en tevens spelersmakelaar Edwin Olde Riekerink maar het contact tussen Groningen en Barcelona werd gelegd door Bursac. Nadat de miljoenen transfer beklonken was stroomde een gedeelte van de transfersom in de zakken van Reis zelf, naar Olde Riekerink en ook kreeg de oude amateurclub van Reus SV Hoofddorp een percentage. Bursac eiste echter ook een percentage van de 3,25 miljoen en mailde FC Groningen dat hij het redelijk vond om 325 duizend euro aan commissie te ontvangen.

Bursac laat weten, drie jaar na dato, dat zonder hem de transfer er nooit was gekomen.

"Ludovit Reis had 45 wedstrijden voor FC Groningen gespeeld en ik heb hem naar FC Barcelona gebracht zegt Bursac. FC Groningen heeft daar miljoenen voor gekregen. Is dat dan niks waard? Dat heb ik Nijland ook letterlijk zo gevraagd." Hij vindt dat FC Groningen zich 'vanuit menselijk en ethisch oogpunt schandalig' op heeft gesteld. "Alle gesprekken zijn door mij gevoerd. Op zeker moment leken de onderhandelingen vast te zijn gelopen. Continu heb ik de deal in leven proberen te houden en daar heb ik veel energie in gestoken."

Inmiddels is duidelijk dat Bursac achter het net heeft gevist maar heeft van het kamp Reis nog wel 100.000 euro ontvangen voor zijn diensten maar ook volgens de KNVB heeft hij recht op 325 duizend euro. Ook is FC Groningen flink wat geld misgelopen want als Ludovit Reis was doorgebroken in het eerste elftal van Barcelona had de transfer door de bonussen op kunnen lopen naar acht miljoen euro. Reis zat uiteindelijk twee keer in de wedstrijdselectie tijdens een Champions League-duel, maar heeft zijn debuut nooit gemaakt. Afgelopen zomer vertrok hij transfervrij naar Hamburger SV, waardoor FC Groningen ook een doorverkooppercentage mis is gelopen.