Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Zaterdagmiddag speciale wedstrijd voor FC Groningen in leek

Rot Weib Erfurt

Aanstaande zaterdagmiddag om 15.00 speelt FC Groningen een bijzondere wedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. In Leek op het spotpark van VEV’67 is dan het Duitse FC Rot Weiss Erfurt de tegenstander.

Voordat deze wedstrijd gespeeld word gaan de mannen van Dick Lukkien op trainingskamp in het Overijsselse Delden. Daar speelt FC Groningen ook een oefenwedstrijd maar die is besloten. In Delden is het in België naar de hoogste divisie gepromoveerde FC Dender te tegenstander.

Als Afsluiting van het trainingskamp is dan in Leek FC Rot Weiss Erfurt de tegenstander en de wedstrijd word gespeeld over twee keer zestig minuten. Beide ploegen kwamen elkaar in Europees verband begin jaren 90 tegen en de Trots van het Noorden was in 2014 uitgenodigd om als eregast in Erfurt te spelen in de laatste wedstrijd van het oude Steigerwaldstadion. Daar is een bijzondere vriendschap ontstaan tussen supportersgroepen van de clubs.

VEV67

Kaartverkoop voor de wedstrijd gaat hard, er is slechts nog een beperkt aantal tickets over. Kaarten zijn te koop via https://tickets.fcgroningen.nl. Er is zaterdag geen kassaverkoop.

FC Groningen kwam FC RWE voor het eerst tegen in het seizoen 1991/1992. In een dubbele ontmoeting waren de Duitsers tot tweemaal toe met 1-0 te sterk voor de FC. Een ronde later werd de Duitse formatie uitgeschakeld door een andere Nederlandse club, Ajax. Het was het enige seizoen dat FC RWE Europees voetbal speelde en hierdoor is FC Groningen – als eerste Europese opponent – een historische tegenstander.

Dat was ook de reden om de Trots van het Noorden op 8 oktober 2014 als eregast uit te nodigen om de laatste wedstrijd ooit in het  oude Steigerwaldstadion te spelen voordat het stadion een flinke renovatie onderging.  Het oefenduel eindigde in 1-1. Huidig hoofdtrainer Dick Lukkien was bij dat duel aanwezig als assistent van Erwin van de Looi. Supporters van FC Groningen en FC RWE maakten er samen een fantastisch feest van.

De fanatieke supportersgroepen van FC Groningen en FC RWE hebben sinds dat oefenduel een bijzondere vriendschapsband opgebouwd. Afgelopen seizoenen kreeg de Trots van het Noorden veelvuldig aanmoedigingen vanuit de supportersgroep in Erfurt en waren er uitingen van FC RWE te zien in Euroborg. Ook de kleuren van FCG waren de afgelopen jaren regelmatig vertegenwoordigd in het in 2014 verbouwde Steigerwaldstadion. Voor altijd verbonden door historie.
Vooraf en na afloop van het treffen staan er verschillende feestelijke activiteiten gepland voor de beide supportersgroepen. Binnen de lijnen in een duel dat twee keer 60 minuten gaat duren, treft FC Groningen een tegenstander dat uitkomt in de Regionalliga Nordost. De ploeg uit Erfurt wordt getraind door de Duitse oefenmeester Fabian Gerber. Het duel wordt gespeeld in Leek op het sportpark van VEV’67. FC Groningen speelde in 2021 eerder op het sportpark een oefenduel. Pelikaan S. werd toen in de eerste oefenwedstrijd van het seizoen verslagen met 4-1.