Zuur verlies van FC Groningen met 10 man in Alkmaar

Een 21.00 uur wedstrijd op een doordeweekse avond vinden veel spelers niet leuk maar vanavond moeten AZ en FC Groningen het ermee doen als beide ploegen elkaar treffen in Alkmaar. AZ in hele goede doen en de laatste 9 wedstrijd ongeslagen en FC Groningen verloor dus de laatste wedstrijd in Almelo en waren er dus op gebrand om dat goed te maken. FC Groningen miste nog steeds Mo el Hankouri en Daleho Irandust en ook Cyriel Ngonge, Damil Dankerlui en Wessel Dammers haalden de wedstrijd niet. Bij AZ ontbraken spits Vangelis Pavlidis en Fredrik Midsjø.

Opstelling AZ

Peter Vindahl

Yukinari Sugawara, Pantelis Hatzidiakos, Bruno Martins Indi, Owen Wijndal

Jordi Clasie, Dani de Wit, Aslak Witry

Tijjani Reinders, Albert Gudmundsson, Jesper Karlsson

Bank: Hobie Verhulst, Beau Reus, Sam Beukema, Peer Koopmeiners, Håkon Evjen, Mohamed Taabouni, Zakaria Aboukhlal, Ernest Poku, Yusuf Barasi, Zico Buurmeester

Opstelling FC Groningen

Peter Leeuwenburgh

Mike te Wierik, Neraysho Kasanwirjo, Bart van Hintum, Bjorn Meijer

Laros Duarte, Daniel van Kaam

Tomas Suslov, Michael de Leeuw, Paulos Abraham

Jørgen Strand Larsen

Bank: Jan Hoekstra, Jan de Boer, Damil Dankerlui, Wessel Dammers, Patrick Joosten, Yahya Kalley, Marin Šverko, Cyriel Ngonge, Romano Postema

Martin van den Kerkhof is de man die wedstrijd in goede banen moet leiden en hij zou zijn stempel wel op de wedstrijd drukken. FC Groningen mag de wedstrijd beginnen om iets over 9 uur.

En 4 minuten later is de wedstrijd gespeeld als Neraysho Kasanwirjo door Martin van den Kerkhof met rood wordt weggestuurd als hij na een slechte bal aanname van hem zelf het probeert te herstellen en dan zijn tenen ongelukkig op het been van Dani de Wit plaatst. Dani de Wit was net even sneller bij de bal en dan direct rood geven dat is wel wat. Volgens commentator Sjors Blauw van ESPN terecht rood want het was buitensporig gedrag. Bas Nijhuis is de VAR en die grijpt niet in. Hij vond het dus geen fout van de scheidsrechter. 0 % Intentie om de man te raken, hij ziet de tegenstander helemaal niet aankomen en kijkt alleen naar de bal en dan rood? Kees Kwakman vond het ook zwaar gestraft. De 5e rode kaart inmiddels voor FC Groningen dit seizoen.

In de 10e minuut is het al raak als Jesper Karlsson de bal van de ene kant 16 naar de andere kant 16 speelt en daar staat geheel vrij Yukinari Sugawara en die schiet hard en hoog de 1-0 binnen. De VAR kijkt er nog na en dan blijkt het buitenspel te zijn van Dani de Wit in de aanloop naar de goal en de treffer wordt geannuleerd en zo blijft het tot dan toe 0-0.

Direct daarna wisselt Danny Buijs en brengt dan Damil Dankerlui voor Paulos Abraham en krijgt Danny Buijs een gele kaart voor praten van de scheidsrechter. Hij zegt zelf dat hij niks gezegd heeft maar toch krijgt hij geel.

Vanaf dan is het eigenlijk kat en muis en valt AZ aan en FC Groningen verdedigt wat gezien de omstandigheden normaal is.

In de 26ste minuut komt FC Groningen maar zo met een aantal mensen op de helft van AZ en geeft Bjorn Meijer een prima lange pass op Jørgen Strand Larsen en die haalt uit maar hij raakt hem verkeerd en toch komt de bal nog bij Michael de Leeuw en via het been van Hadzidiakos vliegt de bal over de kruising en dat levert dus een corner op, die trouwens slecht wordt genomen. Keeper Peter Vindahl wil dan de bal snel uitgooien en Michael de Leeuw loopt in de weg en krijgt daarvoor een gele kaart. Belachelijke kaart van de scheids.

FC Groningen verdedigd heel gedisciplineerd en geconcentreerd in het eerste half uur en AZ kan moeilijk tot echte kansen creëren komen.

Opvallend moment in de 36ste minuut als Mike te Wierik een bal terugspeelt op Peter Leeuwenburgh en Danny Buijs zich daar vreselijk over opwint en dat in woord duidelijk laat blijken en Mike te Wierik verschrikt achterom kijkt naar zijn trainer. In de 43ste minuut weer een merkwaardig moment van de scheidsrechter als Jørgen Strand Lasrsen geblesseerd aan zijn hoofd gaat liggen en de scheids laat gewoon doorspelen en dan krijgt Jesper Karlsson een schietkans maar hij schiet recht op de Groninger goalie af. Hier had de scheidsrechter eerder moeten fluiten want het is een hoofdblessure en dan moet hij verplicht fluiten maar Martin van den Kerkhof blijkbaar niet. Gescoord wordt er in ieder geval niet en ook grote kansen creëert AZ niet. Peter Leeuwenburgh heeft nog geen echte redding hoeven te verrichten in deze eerste helft dus 0-0.

Bij AZ blijft Pantelis Hatzidiakos met het na aanzien hamstringblessure achter in de kleedkamer achter en komt Sam Beukema in zijn plaats. Hoe lang houd FC Groningen stand in deze 2e helft.

AZ wisselt dan in de 53ste minuut en brengt Yusuf Barasi voor Aslak Witry voor meer aanvallende impulsen. In de 60ste minuut weer eens een doekpoging van AZ als invaller Yusuf Barasi een kopkansje krijgt maar de bal gaat over en een minuut later is het dezelfde man die een kans krijgt na een voorzet vanaf rechts maar de bal net naast schiet. In de 65ste minuut een schot van Tijjani Reinders van een meter of 18 maar Peter Leeuwenburgh stopt de bal met de voet. De Alkmaarse druk wordt groter en groter en het lijkt wel handbal. FC Groningen verdedigt op de cirkel en AZ laat de bal gaan. Hoe lang houden de Groningers stand vraagt iedereen zich af. Niet lang dus want als in de 67ste minuut Jesper Karlsson de bal krijgt aan de linkerkant en naar binnen trekt en vanaf een meter of 21 ongenadig hard uithaalt en de bal vliegt in het doel, 1-0. Direct daarna komen Romano Postema en Wessel Dammers voor Michael de Leeuw en Daniel van Kaam.

Laros Duarte krijgt in de 78ste minuut een gele kaart na het ondersteboven lopen van een tegenstander.

In de 83ste minuut wisselt AZ nog een keer en komt Zakaria Aboukhlal voor Owen Wijndal.

In de 86ste minuut is FC Groningen dicht bij de gelijkmaker als Marin Šverko met een lange bal Damil Dankerlui weg stuurt en die brutaal binnendoor kruipt en uithaalt net binnen de 16 maar Peter Vindahl red en in de rebound wordt het schot van Romano Postema van richting veranderd. Wessel Dammers krijgt dan geel voor protesteren. Kinderachtig van scheidsrechter Martin van den Kerkhof.

Er komen dan 4 minuten extra tijd bij en FC Groningen probeert het nog als ze een vrije trap krijgen van een meter of 25 en Peter Leeuwenburgh gaat zelfs mee en dan komt de bal via via bij Cyriel Ngonge en die kopt net naast en in de slotseconde krijgt dezelfde Cyriel Ngonge nog een schitkans na een verre inworp van Mike te Wierik en daar bleef het bij en zo gaat de laatste wedstrijd van 2021 verloren. De wedstrijd was na 4 minuten al beslist maar wat hebben ze goed partij gegeven vanavond met 10 man tegen dit goede AZ. Eén bevlieging van Jesper Karlsson en je gaat met 0 punten terug naar Groningen.

Het jaar 2021 zit er op voor FC Groningen en nu kunnen de spelers en staf op vakantie en kan Mark Jan Fledderus aan het werk om nieuwe aanwinsten te helen.