Fan van F.C. Groningen
Nieuws

De doelman van FC Groningen is momenteel een baken van onrust

Peter Leeuwenburgh is nog niet de zekere doelman die FC Groningen wenst. De sluitpost ging afgelopen zaterdag tegen Fortuna Sittard (4- 1 winst) bij het tegendoelpunt opzichtig de fout in.

FC Groningen-volger Stefan Bleeker en voetbalanalist Wim Masker vinden dat hij het niveau nog niet heeft. ‘Hij is niet gelijkwaardig aan Sergio Padt.’

Leeuwenburgh, afkomstig van Cape Town City FC uit Zuid-Afrika, werd in de eerste helft verrast door een afstandsschot van Fortuna Sittard-middenvelder Mats Seuntjens. ‘Hij heeft elke wedstrijd wel van die momenten dat je denkt: hm. Zeker bij het doelpunt van Fortuna. Leeuwenburgh probeerde de bal na te kijken: moet je niet doen. Hij kan er makkelijk bij gezien zijn lengte, neem dan het zekere voor het onzekere. Dat vond ik echt een fout. En hij had nog twee situaties dat-ie de bal losliet. Hij is nog niet de zekere keeper die je zou wensen’, aldus Masker in de wekelijkse sportdiscussie op Radio Noord.

Na het vertrek van Padt, die 259 officiële wedstrijden speelde voor de FC, kwam de technische staf uit bij Leeuwenburgh, die de gehele jeugdopleiding van Ajax doorliep. De vergelijking met Padt is dan snel gemaakt, maar volgens beide FC Groningen-volgers is hij niet gelijkwaardig aan de doelman die nu in Bulgarije speelt. ‘Ik denk dat-ie alles bij elkaar opgeteld wel een volwaardige keeper is. Maar we zijn verwend geraakt met Padt’, vindt Masker.

‘Je houdt toch elke keer je hart vast’, zegt Bleeker. ‘In het eerste seizoen van Padt had hij dit soort momenten ook. Die is daarna heel erg doorgegroeid. Ik wil zeker niet uitsluiten dat Leeuwenburgh echt een goede keeper kan gaan worden, maar ik vind op dit moment dat hij het niveau nog niet heeft. Ik vind hem een baken van onrust daar achterin. Hij heeft toch wel heel veel twijfelmomentjes. Af en toe komt-ie iets te zeker over, terwijl hij eigenlijk te onzeker is. Dat is wel iets wat beter moet.’

Reservedoelman Jan Hoekstra liet onlangs bij RTV Noord weten dat-ie helemaal klaar is met zijn reserverol. Hoekstra keepte nog geen competitiewedstrijd dit seizoen, maar Bleeker en Masker vinden een keeperswissel niet verstandig. ‘Ik vind Hoekstra niet direct heel veel beter. We hebben ‘m onlangs gezien in een oefenduel tegen FC Emmen en dan is hij toch ook wel wat onrustig in het doel. Als je ze nu gaat vervangen, dan heb je denk ik niet direct een zekerheid dat het beter wordt. Dan neemt de onzekerheid alleen maar weer toe’, aldus Bleeker.

Volgens Masker zit er wel degelijk potentie in de 27-jarige eerste doelman van FC Groningen. ‘Je moet ook niet alleen naar zijn fouten kijken. De druk van een keeper is immens, veel meer nog dan voor een spits. Ik denk dat hij alles heeft om een goede keeper te zijn. Het is een stabiele doelman, een rustige en evenwichtige jongen. Alleen hij maakt af en toe beoordelingsfouten en tegen Fortuna Sittard sprong dat wel heel erg in het oog.’

Ondanks de blunder van Leeuwenburgh kende FC Groningen een eenvoudige avond in Sittard en lijkt het lek behoorlijk boven. Masker: ‘Ik vond het spel, ondanks de overtuigende cijfers, niet eens zo heel goed. Ik vond ze tegen Go Ahead Eagles (1-0 winst, red.) beter. In het afronden van de kansen waren ze wel beter dan vorige week.’

‘FC Groningen staat nog steeds niet op de plek waar ze willen staan’, zegt Bleeker. ‘Maar het gaat de laatste weken beter: er worden punten gepakt en dat is positief. Zaterdagavond gebeurde er genoeg en ik denk ook dat mensen thuis zich niet verveeld hebben. Het was leuk en dat vind ik ook wel belangrijk’, besluit Bleeker.

FC Groningen staat dertiende in de eredivisie met zeventien punten uit veertien duels. Vrijdagavond 20.00 uur speelt Groningen in een lege Euroborg tegen hekkensluiter PEC Zwolle.

 

Bron: RTV Noord