FC Groningen door in KNVB bekertoernooi na een 4-0 overwinning op Helmond Sport

FC Groningen mocht na de prima overwinning op AZ aantreden in het KNVB bekertoernooi tegen Helmond Sport. Voor de eerste keer ontmoeten beide ploegen elkaar in het bekertoernooi en in totaal was dit de 12e keer dat beide ploegen elkaar in Groningen troffen maar de eerste keer in Euroborg. In de eerste divisie troffen beide ploegen elkaar het vaakst, zeven keer. Eén keer maar wist Helmond Sport in Groningen te winnen en dat was op 9 mei 1976. De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen was op 24 januari 200 en die wedstrijd leverde een 2-0 overwinning op voor FC Groningen met doelpunten van Martin Drent en Ivar van Dinteren. Vanavond dus een andere wedstrijd en FC Groningen was op voorhand de favoriet voor het behalen van de volgende ronde. Helmond Sport op dit moment de nummer 16 in de KKD was natuurlijk in voor een stunt.

Trainer Danny Buijs koos vandaag voor deze elf namen:

Peter Leeuwenburgh

Damil Dankerlui, Neraysho Kasanwirjo, Marin Sverko, Bart van Hintum

Daniel van Kaam, Tomas Suslov

Cyril Ngonge, Daleho Irandust, Mo el Hankouri

Romano Postema

Wissels: Jan Hoekstra, Jan de Boer, Wessel dammers, Laros Duarte, Michael de Leeuw, Jørgen Strand Larsen, Patrick Joosten, Yahya Kalley, Paulos Abraham, Elias Olsson, Alex Mortensen, Bjorn Meijer.

Helmond Sport trainer Wil Boessen speelde met dezelfde basis als de laatste wedstrijd waarin ze een punt pakten tegen Telstar:

Mike Havekotte; Boyd Reith, Maxime De Bie, Robin van der Meer (aanv.), Dean van der Sluijs; Sander Vereijken, Jarno Lion, Gaétan Bosiers, Jelle Van Landschoot; Jossue Dolet, Jelle Goselink.
Op de bank: Jules Houttequiet, Bryan van Hove, Keyennu Lont, Paul Fosu-Mensah, Jessy Hendrikx, Ilias Breugelmans, Robin Mantel (keeper) en Ahmed Azmi (keeper).

Scheidsrechter Edwin van de Graaf mocht de wedstrijd in goede banen leiden en om 21.01 mocht Tomas Suslov de wedstrijd in gang zetten. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor de gasten uit Helmond nadat spits Gosselink de bal terug kopt op Dolet en die kon vrij uithalen maar zijn schot ging over. Het eerste wapenfeit van FC Groningen zagen we in de 12e minuut toen Damil Dankerlui uithaalde maar zijn schot ging naast. Een paar minuten later kreeg Mo el Hankouri de bal aangespeeld en trok naar binnen en haalde uit en via de benen van een verdediger ging de bal net naast.

In de 19e minuut is het juichen in Euroborg als Bart van Hintum de bal diep geeft op Daleho Irandust en drie trekt naar binnen en legt de bal breed op Romano Postema en die scoort zijn eerste officiële doelpunt in het betaald voetbal, 1-0.

Nog geen 2 minuten verdubbelt FC Groningen de voorsprong als Romano Postema druk zet op de uitverdedigende de Bie en de verdediger klungelt en Romano wint de bal en hij tikt de bal op Daleho Irandust en die staat vrij voor de keeper en schiet de bal hoog in de touwen, 2-0. Zo gaat het ineens heel snel met de goals. De eerste goal voor Daleho Irandust in Groningse dienst.

Ondanks de 2-0 achterstand verstopt Helmond Sport zich niet en probeert ook mee te voetballen wat de ploeg soms aardig lukt, kansen kunnen ze zich niet creëren nog. FC Groningen ook niet veel maar elke kans gaat ook bijna raak want in de 37ste minuut komt de bal met geluk voo9r de voeten van Tomas Suslov en die wil Romano Postema inspelen en via de kluts komt de bal bij Romano en denkt niet na en schiet de bal in de verre hoek, 3-0.

Hilarisch moment in de 43ste minuut als Helmond Sport keeper Havekotte een doeltrap mag nemen en de Noordtribune als klaar is om het welbekende woord “piethoane” te roepen als de keeper de bal trapt maar nu trapt de keeper over de bal en ze roepen dus voor niks. De Noordtribune kan de actie van de keeper wel waarderen. Dan is het rust en staat FC Groningen met 3-0 voor. Een dik verdiende voorsprong want FC Groningen had 65% balbezit in de eerste helft en schoot 10x op goal en Helmond Sport helemaal niet.

Bij FC Groningen komen Bjorn Meijer, Jørgen Strand Larsen en Patrick Joosten in de ploeg voor Bart van Hintum, Cyril Ngonge en Mo el Hankouri en dan is Tomas Suslov de aanvoerder nu.  Ook Helmond Sport wisselt ook drie keer en komen Paul Fosuh-Mensah, Bryan van Hove en Jules Houttequiet in de ploeg voor Dean van der Sluys, Maxime de Bie en Geatan Bosiers. Een paar minuten in de tweede helft krijgt invaller Bjorn Meijer een mogelijkheid vanuit een corner maar hij steekt zijn been niet ver genoeg uit.

In minuut 53 is het Neraysho Kasanwirjo die de bal in de diepte speelt op de opgekomen Damil Dankerlui en die geeft een perfecte voorzet op Jørgen Strand Larsen en die kopt geheel vrijstaand de 4-0 binnen. Een paar minuten later krijgt ook Peter Leeuwenburg werk als hij de bal uit de hoek plukt na een kopbal van Jarno Lion die de bal laag naar de grond kopt maar dus Leewenburgh op zijn pad vindt. Wat een prachtige redding van de Groninger goalie ……………… maar misschien haalt hij de bal net achter de lijn weg. Er was geen doellijntechnologie dus geen doelpunt.

Helmond Sport gaat in de 76ste minuut weer wisselen en komt Ilias Breugelmans in de ploeg voor Jarno Lion. In de 72ste minuut een mooie aanval van FC Groningen als Tomas Suslov een prachtige pass geeft op Bjorn Meijer en die geeft de bal voor op Jørgen Strand Larsen  en wat die met de bal wilde dat is niet duidelijk maar hij had er meer mee kunnen doen dan nu. Misschien wilde hij de bal wel laten lopen voor de geheel vrijstaande en er beter voor staande Romano Postema en dat hij de bal per ongeluk raakte. FC Groningen gaat nog een keer wisselen en dat in de 74ste minuut als Alex Mortensen voor Romano Postema komt.

Fantastisch dat Danny Buijs ook Elias Olsson zijn debuut mag maken. De deze zomer van Kalmar FF overgekomen verdediger (op huurbasis met optie tot koop) mag dus nu al zijn debuut in het eerste van FC Groningen maken. De derde Zweed staat daarmee in de ploeg bij FC Groningen. Ook wisselt Helmond Sport nog een keer en gaat Jossue Dolert naar de kant en wordt zijn plaats ingenomen door Jessy Hendrikx. Veel verandert er niet meer in het spel van de Brabanders en zo gaat de wedstrijd richting de 90 minuten en vinden beide ploegen het wel goed. En blijft het 4-0 en kunnen de spelers en staf van Helmond Sport de reis terug naar Helmond aanvangen alwaar ze rond de klok van half 3, 3 uur in de nacht zullen arriveren. Bijna werd het toch nog 5-0 als eerst een schot van Alex Mortensen gepakt werd door de keeper en in de rebound haalde Tomas Suslov nog uit maar dat schot was ook een prooi voor keeper Havekotte. FC Groningen zit zaterdagavond in de ballenbak bij de loting voor de volgende ronde en zullen we weten wie de volgende tegenstander is. Nu op naar zondag als in een leeg Goffert NEC de tegenstander is.