FC Groningen verliest geflatteerd in Grosch Veste

Gisteravond trad FC Groningen aan in de Grolsch Veste in Enschede tegen het FC Twente van oud FC Groningen trainer Ron Jans. De Twentenaren zijn aan een uitstekend seizoen bezig en hebben kans op rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal.

De opstellingen ven beide teams:

Screenshot_20220512-104507_Twitter     Screenshot_20220511-185016_Twitter

De wedstrijd begon met een indrukwekkende en emotionele herdenking aan de veel te jong overleden Jody Lukoki. Lukoki was een deel van dit seizoen selectiespeler bij FC Twente. Prachtig hoe men afscheid van hem nam.

De eerste kansen in de wedstrijd waren voor FC Groningen want Romano Postema kreeg in de 2e minuut een schietkans, weliswaar uit een moeilijke hoek en Lars Unnerstall kon redding brengen met zijn arm. Direct daarna een goede kans voor Cyriel Ngonge.
FC Twente beet van zich af en was via Dimitris Limnios gevaarlijk maar zijn schot was een prooi voor Peter Leeuwenburgh. De goalie maakte vandaag een goede indruk. Het spel golfde op een neer en beide ploegen kwamen soms gevaarlijk voor elkaar goal en in de 30ste minuut viel de 1-0 nadat Vávlac Cerný aangespeeld wordt door Joshua Brenet en naar binnen trekt en onberispelijk uithaalt en bal in de bovenhoek schiet, 1-0.
Verder gebeurde er niet veel meer qua grote kansen in de eerste helft en zo gingen beide ploegen met de 1-0 naar de kleedkamer.
Twee ongewijzigde teams kwam na rust het veld op en FC Groningen begon sterk aan de tweede helft want twee minuten na rust moet Lars Unnerstall gestrekt naar de hoek om een bekeken schot van Mo el Hankouri onschadelijk te maken en een paar minuten later was het Mo el Hankouri met een scherpe voorzet vanaf rechts die door Michael de Leeuw en Romano Postema niet binnen gewerkt kon worden. In de tegenaanval is het Joshua Brenet die veel ruimte krijgt en een steekpass geeft op Ricky van Wolfswinkel maar die schiet in de handen van Peter Leeuwenburgh.

In de 65ste minuut haalt Danny Buijs dan Michael de Leeuw en Daleho Irandust naar de kant en brengt Tomas Suslov en Paulos Abraham binnen de lijnen.
In de 69ste minuut balverlies van Neraysho Kasanwirjo op eigen helft en Dimitris Limnios profiteert en gaat er vandoor en haalt dan uit en via het been van Kasanwirjo vliegt de bal via de onderkant van de lat tegen de touwen, 2-0. Een mokerslag voor FC Groningen want kan het nu nog iets goedmaken?
Het grote wisselen begint dan weer en FC Twente haalt in de 73ste minuut eerst Vávlac Cerný en Michel Vlap naar de kant en brengt Virgil Misidjan en Jesse Bosch en even later komt Julio Pleguezuelo voor Michal Sadilek en twee minuten na die laatste wissel beslist FC Twente de wedstrijd definitief als Ricky van Wolfswinkel de diepte wordt ingestuurd en de vak voorgeeft op Dimitris Limnios die geheel vrijstaande 3-0 kan binnen tikken.
Emanuel Matuta, Alex Mortensen en Damil Dankerlui mogen dan ook nog minuten maken ten koste van Laros Duarte, Cyril Ngonge en Romano Postema en Ron Jans bracht nog Max Bruns en Denilho Cleonise voor Dimitris Limnios en Mees Hilgers en Cleonise had nog de kans op een vierde Twentse treffer maar Leeuwenburgh dreef hem genoeg naar de zijkant zodat de hoek moeilijk werd om te scoren en hij raakte de paal. Het zou ook teveel van het goede geweest zijn want 3-0 was al aardig geflatteerd. Mike te Wierik kreeg nog een gele kaart en daarmee was het gedaan met de wedstrijd. Een strijdend en soms redelijk goed FC Groningen gaf de thuisploeg goed partij, al doet de stand anders vermoeden. Met vertrouwen kan men toeleven naar de laatste wedstrijd van het seizoen zondag a.s. tegen SC Cambuur.