Fan van F.C. Groningen
Nieuws

Statement betaald voetbal

Het kabinet maakte dinsdagavond op een coronapersconferentie bekend dat toeschouwers weer welkom zijn bij wedstrijden, maar de stadions mogen voorlopig tot een derde van de capaciteit gevuld zijn. De KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, clubs en de supportersverenigingen spreken zich fel uit tegen dat besluit.

'Alle betrokken partijen in het betaald voetbal zijn ernstig teleurgesteld over het besluit van het kabinet om slechts 1/3 van de stadionbezetting toe te staan. Wij dringen aan op 2/3 omdat we bij aanvang van het huidige seizoen hebben aangetoond dat dit veilig en verantwoord mogelijk is. Bijkomend voordeel is dat we met 2/3 over het algemeen alle trouwe supporters die een seizoenskaart hebben gekocht en betaald kunnen ontvangen', stelt het betaald voetbal in een statement.

'Voetballen voor grotendeels lege tribunes kost de clubs heel veel extra geld terwijl zij het al twee jaar lang financieel gezien heel zwaar hebben vanwege de overheidsperkingen. We kunnen niet weer zonder enig perspectief een traject ingaan dat wekenlang of maandenlang gaat duren. Er moet vanuit ‘Den Haag’ een heldere einddatum en duidelijke criteria worden afgegeven waarna we kunnen opschalen naar volle stadions. Met nog 14 speelrondes te gaan komt het einde van het seizoen al aardig in zicht. We richten ons daarom samen met de cultuur-, sport- en evenementensectoren op de Tweede Kamer en gaan met Tweede Kamerleden in gesprek met de vraag of zij nu het kabinet om het perspectief kunnen vragen dat wij maar ook andere sectoren nodig hebben. Wij hopen dat het kabinet snel op andere inzichten komt.'

Net als de cultuursector hoopt het betaald voetbal op een sluitingstijd van 23.00 uur in plaats van 22.00 uur. 'Met verschillende wedstrijden in de Nederlandse en Europese competities dreigen we anders in de knoop te komen. Het betaald voetbal draait om het spelen voor publiek. Dat is niet alleen een financieel verhaal, supporters zijn in alle opzichten belangrijk. In het betaald voetbal komen topsport, cultuur en evenementen samen. Ruim 8 miljoen Nederlanders hebben binding met een club, die hebben een vast publiek. Voetballen voor lege tribunes is voor alle betrokkenen sfeerloos.'

'Komend weekend gaan de stadions in elk geval open. Het betaald voetbal komt met nieuwe stappen en demonstratieve en ludieke acties om hoog op de agenda te blijven staan. Daarbij blijven we nadrukkelijk in gesprek met het kabinet', besluiten de partijen in een gezamenlijk statement. Komend weekeinde is er geen programma in de Eredivisie, maar wel in de Keuken Kampioen Divisie.

 

Bron: www.vi.nl